logotype
  • image1 Spring is nature’s way of saying, “Let’s party!”
  • image2 Here’s to the nights when sand is your seat and waves kiss your feet
  • image3 Crunching, crinkling, autumn leaves, swirling in the breeze

Cerridwen is een Keltische drievoudige godin: de godin van de profetische kracht, de godin van transformatie, en een wijze, orakelende vrouw. Ze woonde op een eiland in een meer, dat het Eiland onder de Golven heette, en ze stond onder andere bekend om haar voorspellende gaven. Ook had ze grote kennis van de hemellichamen en de werkzaamheid van kruiden en planten.

Eén van de door haar meest gebruikte attributen was haar ketel (ook wel awen genoemd, de Ketel van de Onderwereld), waarin ze een drank brouwde die zorgde voor inspiratie, voorspellende kracht en goddelijke liefde.

Haar naam, Cerridwen, spreek je uit als Ker-rid-when, ook wel vertaald als Ketel der Wijsheid (cerru betekent ketel), of Kasteel der Wijsheid (caer betekent kasteel). Cerdo is het Spaanse woord voor varken, vandaar de andere naam die Cerridwen droeg: Sýr (zeug). Het varken werd vereerd in met de aarde verbonden godsdiensten en fungeerde als bemiddelaar tussen de onderwereld en de wereld van de mensen. Het varken had veel betekenis vanwege haar grote vruchtbaarheid en de zeug werd mede daarom meestal geassocieerd met de moedergodin.

Cerridwen is de patroon voor alle dichters en barden. De barden uit de Wales noemden zichzelf Cerddorion, zonen van Cerridwen. Door haar band met de onderwereld staat ze ook in verband met het Keltische jaarfeest Samhain, het feest van het nieuwe jaar en de dag dat de poorten naar de andere wereld opengaan, waardoor je makkelijker contact kunt maken met jouw overleden dierbaren.